Linkovi

Egipat otvara granicu prema Gazi


Egipat otvara granicu prema Gazi

Egipat je privremeno otvorio svoju granicu prema Pojasu Gaze kako bi omogućio dostavu humanitarne pomoći tom regionu.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak izdao je naredjenje da se danas otvori prelaz Rafa prema Pojasu Gaze, dan pošto su izraelski komandosi u medjunarodnim vodama upali na brodove humanitarne flotile, koji su plovili prema Gazi, i ubili najmanje devet propalestinskih aktivista.

Medjunarodni konvoj sa šest brodova nastojao je da dostavi 10 hiljada tona zaliha Pojasu Gaze uprkos izraelskoj trogodišnjoj blokadi.

Savet bezbednosti UN-a apelovao je za „nepristrasnu“ i „transparentnu“ istragu tog incidenta.

Nakon višečasovnog zasedanja na vanrednoj sednici, 15 članica Saveta usaglasile su tekst saopštenja kojim se osudjuju neodredjeni postupci koji su doveli do pogibija.

"Možete da pretpostavite da su Palestina, Liban i Turska htjeli oštriji tekst I bilo je pokušaja da se to ostvari. Ali svi znamo da Savjet bezbjednosti ima 15 članica i sporazum je postignut uprkos svim različitim interpretacijama teksta koji je pred vama”, naveo je posle sednice palestinski posmatrač u UN-u Rijad Mansu.

“Kao što sam prethodno saopštio podržavamo izraelsku istragu i vjerujemo da Izrael može da sprovede kredibilnu, nepristrasnu, transparentnu i brzu unutrašnju istragu”, naglasio je zamenik američkog ambasadora u UN-u Alehandro Vulf.

Savet bezbednosti takodje je zahtevao da Izrael odmah oslobodi sve civile i brodove koje drži.

XS
SM
MD
LG