Linkovi

Sporadični napadi uprkos primirju


U izraelskim napadima od petka stradalo najmanje 25 Palestinaca dok je 80 ranjeno.
U izraelskim napadima od petka stradalo najmanje 25 Palestinaca dok je 80 ranjeno.

Izrael je saopštio da su palestinski ekstremisti ispalili najmanje pet raketa prema južnom Izraelu, nakon stupanja na snagu prekida vatre postignutog posredstvom Egipta. Funkcioneri navode da nije bilo povređenih i da su rakete pale na otvorenom prostoru.

Egipat je saopštio da je posredovao u postizanju sporazuma o prekidu vatre izmedju Izraela i palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze nakon četvorodnevnih sukoba u kojima je poginulo najmanje 25 Palestinaca.

Egipatski bezbednosni funkcioneri tvrde da je primirje stupilo na snagu rano jutros. Taj sporazum obuhvata obećanje Izraela da prestane da cilja na ekstremiste, kao i obećanje Palestinaca da će obustaviti raketne napade na južni Izrael. U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu od petka je ranjeno najmanje 80 ljudi, dok Izrael tvrdi da većinu od 25 ubijenih čine ekstremisti. Bliskoistočni mirovni kvartet je apelovao za mir u regionu.

„Ponovili smo podršku jordanskim mirovnim nastojanjima i apel obema stranama da ostanu angažovane i uzdrže se od provokativnih akcija. U ime Sjedinjenih Država, najoštrije osudjujem raketne napade iz Gaze na južni Izrael tokom vikenda“, kazala je državna sekretarka Hilari Klinton.

Ekstremisti su ispalili preko 100 raketa na južni Izrael i tom prilikom ranili nekoliko tajlandskih poljoprivrednih radnika. Napadi su takodje doveli do zatvaranja škola i poremetili život stotina hiljada Izraelaca. Palestinska esktremistička grupa Islamski Džihad preuzela je odgovornost za većinu raketnih napada.

„Naglašavamo potrebu da nastavimo džihad i otpor kao jedinu opciju za suočavanje sa arogancijom cionista, čak i ako nas svi drugi napuste i ostanemo sami na bojnom polju. Jasno smo stavili do znanja da nema predanosti nikakvom miru sa neprijateljem i njegovim nefer preduslovima i nećemo prihvatiti primirje niti im dati pravo da ubijaju naš narod kad god to požele.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je obećao osvetu za napade na Izrael.

„Izraelska vojska i dalje vrši žestoke napade na teroriste u Gazi. Ko god da planira da napadne izraelske civile mi ćemo napasti njega. Pobednička kombinacija je borbena spremnost izraelske vojske da napadne teroriste gde god da su, odbrambene mere i naravno snaga civila na jugu.“

Sukobi su počeli u petak kad su u izraelskom vazdušnom napadu ubijena dvojica vodja ekstremista u Gazi za koje Izrael tvrdi da su planirali napad. Izrael tvrdi da je jedan od te dvojice ekstremista, Zuhair al-Kaisi, planirao napad prošlog avgusta tokom kojeg su se teroristi iz Egipta infiltrirali u južni Izrael i ubili osam ljudi.

XS
SM
MD
LG