Linkovi

Tri žrtve izraelskog napada u Gazi


Palestinci nose telo 12 godišnjeg dečaka tokom sahrane u Džabaliji u severnom Pojasu Gaze, 11. mart, 2012.
Palestinci nose telo 12 godišnjeg dečaka tokom sahrane u Džabaliji u severnom Pojasu Gaze, 11. mart, 2012.

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze, poginula su tri Palestinca u najnovijim borbama sa ekstremistima koji već tri dana gađaju Izrael raketama. Palestinsko medicinsko osoblje je saopštilo da su danas poginuli jedan ekstremista, zatim 60-ogodišnji muškarac i 12-ogodišnji dečak koji je išao u školu u Džebaliji na severu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je ciljala na ekstremiste koji su tokom dana ispalili najmanje 12 raketa na jug Izraela. Nije saopšteno da li je u tim napadima bilo žrtava. U izraelskim vazdušniom napadima na Pojas Gaze od petka je poginulo 18 Palestinaca, većinom ekstremista povezanih sa Islamskim džihadom i Odborima za narodni otpor. Te dve organizacije su od petka ispalile više od stotinu raketa na Izrael i ranile nekoliko civila.

Izraelski protivraketni sistem „Gvozdena kupola“ je presreo oko 30 tih raketa. To je jedna od najsmrtoniosnijih razmena vatre između Izraela i ekstremista iz Gaze od završetka kratotrajnog rata januara 2009. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas izjavio da su vazdušni napadi „visoka cena“ koju plaćaju ekstremisti i da će se nastaviti dokle god bude potrebno. Izraelske vlasti su zbog raketne vatre zatvorile škole na jugu zemlje.

Palestinski funkcioneri kažu da Egipart pokušava da posreduje u sklapanju primirja, kao što je činio prilikom manjih razmena vatre prethodnih godina. Lider Islamskog džihada je izjavio za Asošijeted pres da nema prostora za mir dokle god traje „cionistička agresija“. Najnovije borbe su izbile u petak, kada su u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu poginula dva lidera Odbora za narodni otpor, što je izazvalo uzvratnu raketnu paljbu.

Izrael je saopštio da je jedan od ekstremističkih lidera, Zuhair al-Kaisi, planirao napad prošlog avgusta, kada su ekstremisti iz Egipta prešli u južni Izrael i ubili osam Izraelaca. Izraelski funkcioneri tvrde da je al-Kaisi uskoro nameravao da izvede sličan napad. Sjedinjene Države su osudile raketne napade na Izrael kao „kukavički čin“ i zatražile od obe strane da obnove mir.

XS
SM
MD
LG