Linkovi

Barak brani napad na konvoj


Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak, branio je vladinu odluku da inapadne turski humanitarni brod koji je pokušao da razbije izraelsku blokadu Gaze, rekavši da je to bio pravi potez uprkos krvoproliću koje je usledilo.

Ehud Barak je svedočio danas pred izraelskom komisijom koji istražuje napad 31. maja, u kojem su izraelski komandosi ubili devetoricu pro-palestinskih turskih aktivista. Barak je rekao da je humanitarna flotila prema Gazi bila „planirana provokacija.“

Ministar odbrane je rekao članovima komisije da je odluka da se konvoj zaustavi doneta tek pošto su visoki funkcioneri istražili druge opcije. On je ukazao da je izraelska vlada predvidela nasilje dok je razmatrala ovaj odgovor.

Barak je dao ovu izjavu u jeku izraelskih pretnji da će se povući iz istrage UN-a o napadu na konvoj, koja je trebalo da počne danas. Izrael protestuje zbog izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da ne postoji aranžman koji sprečava komisiju svetske organizacije da ispita izraelske vojnike.

XS
SM
MD
LG