Linkovi

Pritisak na Izrael zbog nuklearnog programa


Najviši nuklearni izaslanik Ujedinjenih nacija, Jukia Amano, razgovarao je sa izraelskim funkcionerima tražeći od njih da Izrael postane otvoreniji u vezi sa svojim veoma tajanstvenim nuklearnim programom.

Njegova poseta Izraelu nije mnogo publikovana u medijima. Tokom dvodnevne posete on bi trebalo da se sastane sa funkcionerima izraelske Komisije za atomsku energiju, predsednikom Šimonom Peresom i funkcionerima za strategijska pitanja.

Rasprostranjeno je gledište da je Izrael jedina država na Bliskom istoku naoružana nuklearnim oružjem. Medjutim, Tel Aviv ne diskutuje o svom arsenalu, provodeći takozvanu „politiku nuklearne nedorečenosti.“

Izrael ne želi da potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, niti dopušta agenciji UNa da obiđe nuklearne objekte jevrejske države.

Izraelski funkcioneri navode da nameravaju da Jukiji Amanu prenesu svoje zabrinutosti u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Oni navode da je ta opasnost ugrožava opstanak Izraela, dok Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

XS
SM
MD
LG