Linkovi

Sve manje prihoda za Islamsku državu?


Ekstremistička grupa Islamska država suočiće se sa sve manjim prilivom sredstava ukoliko ne bude uspela da osvoji neku novu dodatnu teritoriju, smatra francuska grupa koja se bavi proučavanjem terorizma.

U novom izveštaju, Radna grupe za finansijsku akciju takođe upozorava da na globalnom planu treba učiniti više kako bi se sprečio trenutni protok finansija Islamske države, koja kontroliše velike delove teritorije u Siriji i Iraku.

Ekstremistička grupa sunitskih muslimana "najveći deo svojih prihoda dobija od lokalnog kriminala i iznuđivanja na teritorijama na kojima operiše", navodi se u današnjem izveštaju i dodaje: "To predstavlja jedinstven izazov za međunarodnu zajednicu, ali isto tako znači smanjenje baze iz koje se crpi prihod, ukoliko grupa ne uspe da pronađe alternativne izvore ili zauzme neku drugu teritoriju".

Islamistička grupa je svoje brutalne aktivnosti do sada finansirala otimanjem naftnih nalazišta, pljačkanjem banaka, iznuđivanjem novca od poljoprivrednika, otmicama i traženjem otkupa i privlačanjem stranih donacija.

XS
SM
MD
LG