Linkovi

Islamska nauka i moderna tehnologija


Egipatski aktivista Veil Gonim
Egipatski aktivista Veil Gonim

Izložba naučnih dostignuća islamskog sveta, otvorena je u Los Anđelesu, a na otvaranje je došao i jedan od vodećih egipatskih aktivista. Pod naslovom „1001 pronalazak“, izložba je hronika Zlatnog doba nauke u islamskom svetu od 7. do 17. stoleća. Egipatski borac za demokratiju Veil Gonim, koji je pomoću elektronskih društvenih mreža doprineo rasplamsavanju revolucije, kaže da tehnologija danas ima veoma važnu ulogu u njegovom delu sveta.

Zapadni sistem brojeva se raširio zahvaljujući muslimanskim matematičarima, kao jedan od brojnih doprinosa srednjovekovnog islamskog sveta, koji se protezao od Španije do Kine.

Egipatski stručnjak za visoku tehnologiju Veil Gonim, trenutno na odsustvu u „Guglu“, svratio je da pogleda izložbu u kalifornijskom Naučnom centru. On je došao u Sjedinjene Države da primi nagradu Profil hrabrosti, koju dodeljuje fondacija Biblioteke „Džon F. Kenedi“. On je primio nagradu u predsedničkoj biblioteci u ime egipatskog naroda.

Gonim je pomogao u pokretanju revolucije koja je početkom godine, posle 18 dana protesta, dovela do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

Društveni mediji i internet, tehnologija uopšte, bili su instrumentalni za podsticanje revolucije u Egiptu, što pokazuje da uistinu možete da koristite tehnologiju da biste postigli ono što je nekada i teorijski delovalo nemoguće.“

Gonim kaže da je nova tehnologija dobro prilagođena u Egiptu, gde su važni lični kontakti i dodaje da je razmena informacija preko društvenih mreža kao što je Fejsbuk, postala politička alatka mladih Egipćana.

Oni su to koristili kao sredstvo za izražavanje svojih stavova, kao put za saradnju i organizaciju – samo recite ne nepravdi, zlostavljanju i korupciji.“

Izložba u Naučnom centru, koja je ranije prikazana u Londonu, Istanbulu i Njujorku, predstavlja naučna dostignuća u islamskom svetu na područjima kao što je medicina, u kojoj su lekari pre hiljadu godina upotrebljavali hirurške instrumente koji izgledaju kao savremeni. Posetioci saznaju i za pronalazače, kao što je Abas Ibn Firnas, koji je u 9. veku izumeo jedrilicu.

Pedagog Moris Kouls je pripremio školski program o ovom periodu, koji on naziva prvom globalnom erom.

Tu imate ljude svih vera, svakog porekla, gotovo svih kultura i boja, koji rade za zajedničku stvar. Prema tome, kada pogledate izložbu, videćete hrišćane, videćete, očigledno, muslimane. Tu ima Indusa, pripadnika sabejskog plemena koje više ne postoji, koji su dugo vremena čudesno koegzistirali.“

Kostimirani izvođači su glumili ove pronalazače i objašnjavali njihove izume. Interkativni eksponati su prikazivali dostignuća u umetnosti i arhitekturi.

Sve te ideje su cvetale u vreme nazadovanja u Evropi, kaže Dajan Perlov, iz Naučnog centra.

To je zaista bio procvat umetnosti i nauke u Srednjem veku, koji se u najvećem delu Evrope smatrao Mračnim dobom.“

Tokom nedavnih protesta na Trgu Tahrir, Egipćani su prihvatili društvene mreže na internetu i mobilne telefone sa digitalnim kamerama.

U čvrsto povezanom svetu, u kojem tehnologija premošćuje sve jazove, treba da shvatimo da smo isti i da imamo mnogo zajedničkog, više nego što imamo razlika. Krajnje je vreme da to shvatimo. Svako u ovom svetu ima svoju ulogu, koja treba međusobno da nas zbliži“, smatra Veil Gonim.

Čak ako nas i ne uvede u novo Zlatno doba, Gonim ističe da će to doprineti poboljšanju sveta.

XS
SM
MD
LG