Linkovi

Irokezi ne mogu u Britaniju


Britanska vlada je odbila da dozvoli ulazak u Britaniju članovima lakros tima američkih Indijanaca – sa putnim dokumentima koje je izdala njihova plemenska federacija. Britanski zvaničnici su objasnili da će timu Irokeza biti dopušteno da uđe u Britaniju jedino sa važećim dokumentima, među kojima su američki ili kanadski pasoš.

Portparol Državnog sekretarijata Pi Džej Kroli je danas u Vašingtonu rekao da ga ta odluka ne iznenađuje i da i Sjedinjene Države i Britanija smatraju da Irokezi na posletku ipak moraju da imaju međunarodno priznata putna dokumenta. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je pristala da napravi izuzetak u primeni američkih pasoških propisa, da bi tim mogao da koristi pasoše svoje Konfederacije Irokeza za put u Britaniju, na Svetski šampionat u lakrosu. Tim Irokeza je morao da preda prvi meč na turniru koji je trebalo danas da igra sa reprezentacijom Engleske.

Američke vlasti su prvobitno insistirale da igrači lakrosa moraju da izvade pasoše Sjedinjenih Država, što su oni odbili, s obrazloženjem da bi pasoši izdati u Vašingtonu bili protivni njihovom plemenskom identitetu. Državni sekretarijat je saopštio da je državna sekretarka htela da napravi izuzetak, da bi jedan od vodećih lakros timova u svetu mogao da nastupi na turniru. Hilari Klinton je služeći kao senatorka države Njujork predstavljala i neke teritorije Irokeza.

XS
SM
MD
LG