Linkovi

Kraljica Elizabeta u poseti Irskoj


Predsednica Irske Meri Mekalisi i kraljica Elizabeta tokom susreta u Dablinu
Predsednica Irske Meri Mekalisi i kraljica Elizabeta tokom susreta u Dablinu

Britanska kraljica Elizabeta doputovala je istorijsku posetu Irskoj i postala prvi britanski monarh koji je obišao tu susednu zemlju.

Kraljici Elizabeti i njenom suprugu, princu Filipu, priređen je državni doček na početku četvorodnevne posete, u jeku talasa bombaških pretnji u obe zemlje. Oko osam hiljada policajaca stacionirano je u Dablinu u cilju zaštite britanske kraljice.

Policija je ispraznila ulice grada kako bi sprečila bilo kakav potencijalni napad. Iza tih pretnji stoje pripadnici jedne nasilne grupe, koja se odvojila od Irske republikanske armije, i koja se protivi daljoj upravi Britanije u Severnoj Irskoj. Obučena u zeleno, simbol irskih katolika, kraljica Elizabeta se danas sastala sa irskom predsednicom Meri Mekalisi. Potom je obišla spomenik podignut u čast palih boraca Irske.

Predsednica Mekalisi opisala je posetu kao istorijsku, nazvala je izuzetnim momentom u istoriji Irske i znakom uspeha mirovnog procesa, kojim su okončane decenije nasilja u Severnoj Irskoj. Kralj Džordž peti bio je poslednji britanski monarh koji je posetio teritoriju danas poznatu kao Republika Irska. Bilo je to 1911. godine, kada je Irska još uvek bila deo Ujedinjenog kraljevstva, odnosno Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG