Linkovi

Odlazak američkih borbenih jedinica


Sedam godina i pet mjeseci nakon invazije na Irak, poslednja američka borbena jedinica napustila je tu zemlju. Vojnici su se povukli dvije nedjelje uoči roka, 31. avgusta, koji je postavio predsjednik Barak Obama.

Vojnici i vozila četvrte “Strajker” brigade, iz sastava Druge pješadijske divizije, rano jutros su prešli iračko-kuvajtsku granicu.

"Drago mi je da smo uspjeli da dođemo dovde. Još jedan korak i onda smo zapravo korak bliže kući“, kazao je jedan od vojnika.

Jedinica je na kuvajtskoj teritoriji istovarila oružje. Timoti Berena istakao je da mu neće nedostajati patroliranje.

"Ovo je stvarno olakšanje. Lijep je osjećaj, nakon godinu, konačno izaći iz ovog vozila i shvatiti da bi ovo mogao da bude poslednji put da nosim ovu opremu.”

“Najbolji dio povratka u Kuvajt? Prvo, što znam da niko drugi neće biti povrijeđen, a drugo što idem kući”, ističe Stiven Beror.

Iračka vlada pozdravila je povlačenje poslednje borbene brigade.

"Smatramo da je to korak naprijed ka povlačenju svih američkih trupa. Moramo da preuzmemu odgovornost i punu kontrolu nad bezbjednosnom situacijom”, smatra Ali al-Dabag, portparol vlade.

Reakcije Iračana su pomiješene.

“Smatram da je iračkim snagama potrebno više obuke kako bi mogle da održavaju bezbjednost nakon povlačenja američkih vojnika. Povlačenje će međutim lišiti teroriste opravdanja za napade na vladine i državne kancelarije, ministarstva, bezbjednosne snage i vojsku.”

“Iračke snage sposobne su da se brinu o bezbjednosti nakon povlačenja američkih trupa. U potpunosti su spremne da obave svoje zadatke. Takođe ćemo se riješiti problema koje su prouzrokovale američke snage.”

Zvaničnici u Vašingtonu kažu da američka borbena misija u Iraku još nije okončana. Ostaće manje jedinice, u okviru oko 6000 vojnika koji bi trebalo da napuste Irak do kraja mjeseca.

Nakon povlačenja, u zemlji će ostati oko 50 hiljada vojnika radi obezbeđenja stabilnosti Iraka i biće zaduženi za obuku, podršku i antiterorističke aktivnosti i djelovaće isključivo u samoodbrani ili na izričit zahtjev iračke vlade.

Američke snage su više od sedam godina djelovale u okviru operacije “Iračka sloboda”, koju je pokrenuo bivši predsjednik Džordž Buš. Narednik Kit Čejs kaže da nije učestvovao u invaziji 2003.

"Nisam imao ništa sa početnom invazijom na Irak, ali smo je mi okončali, tako da smo veoma zadovoljni.”

Skoro četiri i po hiljade američkih vojnika i nekoliko stotina hiljada Iračana ubijeno je u nasilju od početka operacija. Prema planu predsjednika Baraka Obama, svi američki vojnici trebalo bi da napuste Irak do kraja 2011 godine.

XS
SM
MD
LG