Linkovi

Bajden: Iraku neophodna pomoć


Pripadnik iračkih bezbednosnih snaga
Pripadnik iračkih bezbednosnih snaga

Potpredsednik SAD međutim nije precizirao kako bi Sjedinjene Države mogle da pomognu toj zemlji, u kojoj su u toku žestoki sukobi bezbednosnih snaga i sunitskih esktremista

Potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je Iraku neophodna hitna pomoć, ali nije precizirao kakvu bi podršku Vašington mogao da pruži toj zemlji. Bajden je nakon susreta sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef u Braziliji dodao da Iračani moraju zajedno da ulože napore da okončaju sektačko nasilje

Najmanje 44 zatvorenika poginula su u sinoćnjem napadu ekstremista na zatvor u iračkom gradu Bakubi, saopštili su irački zvaničnici.

Još međutim nije poznato da li su zatvorenike ubili ekstremisti ili pripadnici bezbednosnih snaga. Prema izveštaju patologa, mnogi od ubijenih pritvorenika imaju prostrelne rane na glavi i na grudima.

Portparol iračkog premijera Nurija al-Malikija, kako prenose francuski mediji, rekao je da su pobunjenici ubili zatvorenike tokom napada. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun prethodno je pozvao Malikija da u svetlu najnovijeg nasilja, za koje su odgovorni sunitski ekstremisti, započne dijalog sa svim frakcijama o pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu.

Ban je dodao da pripadnici organizacije Islamska država Iraka i Levanta, koja je povezana sa al-Kaidom, prete da napadnu iračku prestonicu Bagdad. Sjedinjene Države isključile su mogućnost slanja borbenih trupa u Irak, ali je predsednik Barak Obama najavio da će u tu zemlju poslati 275 vojnika koji bi trebalo da obezbede američku amabasadu u Bagdadu.

Predsednik takođe razmatra opcije za pomoć Iraku, među kojima su i mogući vazdušni napadi na ekstremiste. Vašington takođe razmatra saradnju sa Iranom. Pentagon je međutim saopštio da ne planira nikakvu vojnu saradnju sa Irancima u pogledu eventualne akcije u Iraku.

Državni sekretar Džon Keri rekao je američkim medijima da bi Iranci prvo trebalo da budu spremni da poštuju irački integritet i suverenitet, pre nego što SAD donesu bilo kakvu odluku.
XS
SM
MD
LG