Linkovi

Kurdske snage ušle u Sindžar


Kurdski borci slave pobedu u Sindžaru
Kurdski borci slave pobedu u Sindžaru

Kurdske pešmerga snage saopštile su da su osvojile irački grad Sindžar, koji je više od godinu bio pod kontrolom ekstremističke grupe Islamska država

Predsjednik iračkog Kurdistana, Masud Barzani, proglasio je pobjedu nad esktremistima iz Islamske države na planini koja se uzdiže iznad Sindžara.

“Ovdje, saopštavam narodu Kurdistana vijesti o oslobađanju Sindžara”.

Kurdske pešmerga snage, uz podršku koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama i volontera iz manjine Jazidi, ušle su grad nakon što su ga odsjekle sa istoka i zapada. U centru je brzo podignuta velika kurdska zastava.

Pešmerga snage patroliraju svakom avlijom u gradu i potiskuju esktremiste. Oteli smo im velike količine oružja i takođe imamo tijela mrtvih ekstremista”, kaže borav Vahdar Saleh.

Američki zvaničnici bili su oprezniji u svojim reakcijama, navodeći da očekuju da će kampanja za Sindžar trajati i do dvije nedelje, prije nego što se grad u potpunosti očisti od ekstremista.

“Iračke snage, predvođene pešmerga borcima, bore se da oslobode Sindžar. U gradu i dalje ima ekstremista iz Islamske države, ali smo apsolutno uvjereni da će narednih dana Sindžar biti oslobođen", saopštio je u Tunisu američki državni sekretar Džon Keri.

Kurdske snage, barem u početku, nisu naišle na veliki otpor tokom današnje ofanzive, što ukazuje na moguće povlačenje velikog broja boraca iz Islamske države. Sindžar je simbolična i strateška nagrada za kurdske vlasti. Masud Barzani smatra da bi njegovo oslobađanje moglo da pomogne u osvajanju Mosula, bastiona Islamske države.

Bez sumnje, bilo koja pobjeda u bilo kojem području će značajno uticati na uspjeh u preostalim oblastima. I bez sumnje, oslobađanje Sindžara će imati veliki uticaj na oslobađanje i Mosula”.

U ranijem intervjuu za Ej-Bi-Si, predsjednik Barak Obama rekao je da vjeruje da je ofanziva Islamske države u Iraku i Siriji suzbijena, ali ne i uništena.

"Nismo još uspjeli da u potpunosti uništimo njihove komandne i kontrolne strukture. Postigli smo određeni napredak u smanjenju priliva stranih boraca”.

Pobjeda u Sindžaru mogla bi ipak da Kurdima, vladinim snagama i šiitskim paravojnim grupama pruži ključni zamah u naporima da se porazi Islamske država. Za Jazide, prije svega je riječ o osveti za nasilje ekstremista nad brojnim pripadnicima te manjine.

U međuvremenu, iračka vojska je objavila da je počela operaciju preuzimanja zapadnog grada Ramadija, koji je Islamska država osvojila u maju.

Samoubilački napad u Bagdadu

U samoubilačkom napadu za vreme jedne šiitske sahrane u iračkoj prestonici Bagdadu poginulo je najmanje 19 osoba, dok je više od 30 povređeno.

Napad je izveden tokom memorijalne službe za pripadnika provladine šiitske milicije. Još niko nije preuzeo odgovornost za novo nasilje, ali se sumnja na Islamsku državu, koja je u prošlosti napadala velika šiitska okupljanja.

XS
SM
MD
LG