Linkovi

Iračani protestuju zbog restrikcija struje


Iračka policija saopštava da je najmanje 20 osoba povredjeno u sukobima demonstranata i policije u južnom Iraku, gde visoke temperature podstiču tenzije zbog restrikcija struje.

Policija je danas vodenim šmrkovima nastojala da rastera stotine demonstranta koji su izašli na ulice grada Nasirije, bacajući kamenice na policajce i pokušavajući da zauzmu jednu državnu zgradu.

Funkcioneri navode da medju povredjenima ima i policajaca i civila i da su prebačeni u lokalne bolnice.

Demonstranti zahtevaju da vlada reši nestašice električne energije – što je problem još od zbacivanja Sadama Huseina sa vlasti, 2003. godine.

Za to vreme, u sinoćnjem bombaškom napadu u Širkatu, na severu zemlje, poginulo je osam ljudi, među kojima je šest policajaca. U napadu su korišćene dve bombe, tako što je druga eksplodirala kada se okupio narod posle prve eksplozije.

Napad se dogodio manje od 24 sata posle dva napada automobilima natovarenim eksplozivom u Bagdadu, u kojima je poginulo najmanje 26 ljudi. Među poginulima su i policajci i civili, a ranjene su najmanje 53 osobe. Šef bezbednosne službe u Bagdadu je nagovestio da je meta tih napada po svemu sudeći bila iračka Trgovinska banka.

XS
SM
MD
LG