Linkovi

Iračka vlada za par nedelja?


Irački premijer Nuri al-Maliki pokušaće da formira kabinet u narednih nekoliko nedelja kako bi okončao politički zastoj koji traje od izbora održanih u martu tekuće godine

Irački premijer Nuri al-Maliki izrazio je nadu da će do sredine decembra uspeti da formira novu vladu.

Dva dana pošto mu je predsednik Džalal Talabani poverio novi mandat i dao 30 dana da oformi kabinet, Maliki je na konferenciji za novinare u Bagdadu rekao da nije siguran šta bi se dogodilo ukoliko vlada ne bude oformljena u zakonskom okviru koji je predviđen za to.

Ranije ovog meseca, vodeće političke figure u Iraku postigle su dogovor o podeli vlasti kojim je okončana osmomesečna blokada nastala posle martovskih izbora na kojima nije dobijen jasan pobednik. Koalicija "Irakija" bivšeg premijera Ajada Alavija osvojila je najviše poslaničkih mesta, ali nije uspela da osigura dovoljnu podršku drugih stranaka za formiranje vladajuće koalicije. Koalicija premijera Malikija, koja je osvojila drugi najveći broj poslaničkih mandata stekla je prednost zahvaljujući dogovoru sa drugim blokom koji predvodi anti-američki šiitski sveštenik Muktada al-Sadr.

XS
SM
MD
LG