Linkovi

ISIL prodaje naftu sirijskom režimu


Pripadnik pokreta Islamska država Irak i Levant

Za vreme gradjanskog rata u Siriji, ISIL je uspeo da zauzme i neka sirijska naftna postrojenja, koja su potencijalno značajan izvor prihoda

Sunitska ekstremistička grupa Islamska država Iraka i Levanta, koja je zauzela značajne delove Iraka, finansira svoje operacije delimično zahvaljujući naizgled nemogućem savezu sa jednim od svojih neprijatelja – režimom sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Ekstremisti iz redova Islamske države Iraka i Levanta žele da nametnu stroge islamske zakone širom regiona, a možda i celog sveta. Njihov prvi pokušaj u zapadnom Iraku propao je pre 10 godina, a mnogi od njih prešli su kasnije granicu da bi se borili protiv sirijske vlade.

Za vreme gradjanskog rata u Siriji, ISIL je uspeo da zauzme i neka sirijska naftna postrojenja, koja su potencijalno značajan izvor prihoda. Medjutim, ISIL prvobitno nije mogao da nadje kupca za tu naftu. Ali, prema Širazu Maheru sa Londonskog Kings koledža kupac koga su kasnije našli je jedan od njihovih neprijatelja – sirijski režim.

„Oni će delovati u svom interesu, a to će značiti da će sklopiiti Faustovsku nagodbu sa ISIL-om bar privremeno. Obe strane su vrlo pragmatične u tom pogledu.“

Sada su se ekstremisti usmerili ka iračkoj rafineriji u Bejdžiju što bi im potencijalno moglo da donese još jedan važan izvor prihoda za nastavljanje i proširenje operacija.

Medjutim, da bi održao kontrolu nad tim postrojenjima ISIL-u će biti potrebna saradnja lokalnih plemena koja je otudjio pre 10 godina svojim ekstremizmom i brutalnošću. To je dovelo do preokreta tokom rata u Iraku. Širaz Maher kaže da su zbog toga ekstremisti promenili svoj pristup.

„Oni su otišli u ta područja i rekli stanovnicima – rečeno nam je da vam oprostimo zato što se bili obmanuti od strane Sjedinjenih Država. Bili ste obmanuti od strane iračkog premijera Malikija. A, da li su oni ispunili svoja obećanja? Ne, nisu. Izdali su vas. A mi se vraćamo sa ispruženom rukom.“

Možda je ta ruka ispružena prema sunitima, ali ne i prema šiitima, naročito onima u iračkoj armiji, koju mnogi suniti smatraju orudjem represije. Ekstremisti se nadaju da će im novi pristup omogućiti da preokrenu tok sadašnjih borbi u Iraku u svoju koristi i da će takodje ojačati njihovu poziciju u Siriji.

Ukoliko se to ostvari oni će imati značajne saveznike, teritoriju i prihod što bi mogli da iskoriste za vršenje napada protiv Zapada. To upozorenje iznosi Rafaelo Pantuči sa Kraljevskog vojnog instituta u Londonu, putem skajpa.

„Ta grupa možda smatra da treba da ojača svoju vlast, da dokaže da je sposobna i da preuzima vodjstvo u globalnom džihadu. Deo tog plana mogao bi da bude i napad na Zapad.“

Eksperti se razilaze u mišljenjima o tome da li će ISIL pokušati da učini nešto tako u bliskoj budućnosti ili će nastojati da konsoliduje teritorije koje je zauzeo u Iraku i Siriji. Oni se, medjutim, slažu u pogledu dve stvari – ISIL želi da bude globalna sila, a sa resursima koje je stavio pod svoju kontrolu Zapad i njegovi saveznici suočeni su sa teškim zadatkom da ga zaustave.
XS
SM
MD
LG