Linkovi

Poništene kandidature 52 iračka predstavnika


Iračka izborna komisije je diskvalifikovala 52 kandidata za parlament zbog navodnih veza sa zabranjenom partijom Baas bivšeg iračkog predsednika, Sadama Huseina.

Prema saopštenju Nezavisne izborne komisije, dva od tih kandidata su osvojila mesta u parlamentu na izborima 7. marta, a jedan od njih je član koalicije Irakija, bivšeg iračkog premijera, Ajada Alavija. On je tokom posete Turskoj izjavio da će advokati njegove koalicije uložiti žalbu na odluku komisije.

Eliminacije bi mogle da utiču na ishod izbora, na kojim je sekularna Alavijeva koalicija osvojila svega dva poslanička mesta više od koalicije aktuelnog premijera, Nurija al-Malikija. U tom slučaju, došlo bi do ponovnog prebrojavanja glasova kako bi se utvrdilo da li je broj osvojenih mesta promenjen usled diskvalifikacija.

Zvaničnici navode da bi diskvalifikovani kandidat prema zakonu zapravo mogao da bude zamenjen drugim članom svoje partije - ukoliko prvobitni rezultati nisu znatno izmenjeni.

Iračka izborna komisija izdala je saopštenje o poništenju kandidatura nekoliko dana pre početka ručnog prebrojavanja glasova u Bagdadu, na osnovu odluke koja je doneta prošle nedelje na zahtev premijera Malikija. Njegova koalicija tvrdi da je otkrila kradju izbornih glasova u 5 iračkih pokrajina, uključujući Bagdad, što bi moglo ozbiljno da utiče na krajnji rezultat izbora.

Medjunarodni posmatrači inače kažu da su izbori bili pošteni.

XS
SM
MD
LG