Linkovi

Danas se očekuju definitivni rezultati iračkih izbora


Iračka izborna komisija saopštila je da će danas objaviti definitivne rezultate parlamentarnih izbora, dok tesna trka između dva bloka podstiče strahovanja od mogućih nemira.

Izborni funkcioneri kažu da će, po svemu sudeći, samo jedno ili dva poslanička mesta, u parlamentu od 325 mesta, deliti koaliciju premijera Nurija al-Malikija od koalicije njegovog glavnog rivala, bivšeg premijera Ijada Alavija.

Stroge mere bezbednosti uvedene su danas u centru Bagdada gde je oko 300 Malikijevih pristalica tražilo ponovno, ručno prebrojavanje rezultata izbora održanih 7. marta. Iračka izborna komisija odbacila je premijerov poziv da se glasovi ponovo prebroje, ali je saopštila da će razmotriti primedbe o izbornim prevarama.

Rezltat toga mogli bi da budu iscrpljujući pregovori između dve koalicije o osnivanju nove vlade, koji bi mogli da potraju nedeljama ili mesecima.

Snažna podrška koju Ijad Alavi uživa među manjinskim sunitskim muslimanima podstiče strahovanja da bi svaki pokušaj šiitske većine da umanji njegov uticaj mogao da dovede do sektaškog nasilja.

Izborni funkcioneri su juče objavili da, posle prebrojanih 95 odsto glasova, Alavijeva sekularna koalicija ima neznatnu prednost nad šiitskom koalicijom premijera Malikija.

Takođe juče, irački ministar unutrašnjih poslova, Džavad al-Bolani, izneo je zahtev da se objavljivanje rezultata izbora odloži sve dok se predsednik, izborna komisija i političke stranke ne slože oko toga kako sprovesti istragu o navodnim kršenjima izbornih propisa.

XS
SM
MD
LG