Linkovi

Irački potpredsednik odbacio optužbe


Potpredsednik Iraka Tarik al-Hašemi traži nepristrasno sudjenje.
Potpredsednik Iraka Tarik al-Hašemi traži nepristrasno sudjenje.

Većinski šiitska vlada u Iraku je izdala nalog za hapšenje sunitskog potpredsednika Tarika al-Hašemija, što se smatra potvrdom sve dublje političke krize posle odlaska američkih trupa iz te zemlje.

Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da je Hašemi optužen za terorizam. Optužba se zasniva na – kako se navodi – priznanju njegova tri telohranitelja da su podmetali bombe da bi ubijali zvaničnike iračke vlade i bezbednosne službe.

Hašemi je na današnjoj konferenciji za novinare odbacio optužbe.

Spreman sam da izađem pred sudiju, i ja i moji telohranitelji, ali pod uslovom da se obezbede minimalni elementi pravde. Prema tome, imam primedbe na preliminarnu istragu koju je sprovela bagdadska brigada ili federalna policija ili vojna obaveštajna služba. Brinu me priznanja i zbog toga tražim istragu koju će da vode sudije iz kurdistanskog regiona i trebalo bi da se obezbedi strana koja će da nadgleda istražni postupak, a onda ću biti spreman da izađem pred pravosuđe“, izjavio je potpredsednik Iraka.

Administracija predsednika Obame je izrazila zabrinutost povodom najnovijih događaja.

Razgovaramo sa svim stranama i izrazili smo, izražavamo svoju zabrinutost u vezi sa takvim razvojem situacije. Tražimo od svih strana da miroljubivo i dijalogom reše svoja razmimoilaženja, u skladu sa vladavinom zakona i demokratskim političkim procesom“, naveo je portparol Bele kuće Džej Karni.

Irački premijer Nuri al-Maliki je prethodno u parlamentu zatražio glasanje o poverenju protiv još jednog sunitskog političara, potpredsednika vlade Saleha al-Mutlaka. U intervjuu za Kurdski servis Glasa Amerike, Mutlak je rekao da je Maliki diktator i zatražio od Sjedinjenih Država da preispitaju svoju politiku prema Iraku.

Poslednji konvoj američkih trupa je prethodno, u nedelju, prešao iz Iraka u Kuvajt, ostavivši za sobom svega nekoliko stotina američkih vojnika da obezbeđuju ambasadu.

XS
SM
MD
LG