Linkovi

Serija eksplozija u Bagdadu


Autobus oštećen šrapnelima posle eksplozije motocikla koji je dignut u vazduh u blizini grupe iračkih radnika u šiitskoj četvrti Sadr Siti, 5. januara 2012.
Autobus oštećen šrapnelima posle eksplozije motocikla koji je dignut u vazduh u blizini grupe iračkih radnika u šiitskoj četvrti Sadr Siti, 5. januara 2012.

U Iraku je saopšteno da je u eksplozijama bombi u prestonici i na jugu zemlje, poginulo najmanje 72 osobe, a ranjeno više od 130. Najsmrtonosniji napad se dogodio u Nasiriji na jugu, gde je u eksploziji čija su meta bili hodočasnici, poginulo 45 ljudi, a ranjeno oko 70.

Nešto ranije u Bagdadu, dve eksplozije su se dogodile u Sadr Sitiju. Bomba pričvršćena za motocikl, eksplodirala je pored grupe radnika koji su se okupili u potrazi za poslom, dok je nešto kasnije eksplodirala bomba na putu. U tim eksplozijama je poginulo 12 ljudi.

Malo kasnije, u Kazimiji, još jednom šiitskom području na severu Bagdada, u dve eksplozije automobila bombi poginulo je 15 ljudi. Još niko nije prihvatio odgovornost za napade, a portparol vojske u Bagdadu, general-potpukovnik Kasim al-Musavi, rekao je da je na početku istrage prerano identifikovati počinioce.

Ekspert za Irak Entoni Kordsmen, iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonum, izjavio je za Glas Amerike da pokušaje Iračke vlade da prekine nasilje podriva korupcija u snagama bezbednosti.

Dve nedelje ranije, 2. decembra, u seriji eksplozija u prestonici, poginulo je najmanje 69 ljudi. Većinski šiitska vlada premijera Nurija al-Malikija, prošlog meseca je izdala nalog za hapšenje sunitskog potpredsednika Tarika al-Hašemija, koji demantuje optužbe da je vodio odred smrti i koji je pobegao na kurdski sever da bi izbegao hapšenje. Pretežno sunitska koalicija Irakija bojkotuje sednice parlamenta i vlade, jer lideri sunitske manjine tvrde da Maliki zavodi šiitski monopol na vlast i isključuje sunite iz procesa odlučivanja.



XS
SM
MD
LG