Linkovi

Desetine žrtava eksplozija u Bagdadu


Iračke bezbednosne snage na mestu napada automobilom bombom u Bagdadu
Iračke bezbednosne snage na mestu napada automobilom bombom u Bagdadu

Irački zvaničnici saopštili su da se u Bagdadu dogodilo više od deset eksplozija, u kojima je stradalo najmanje 69 osoba, dok je više od 180 povređeno. Uz to, nastavlja se i politička kriza, koja poslednjih dana potresa zemlju.

Po svemu sudeći koordinisane eksplozije dogodile su se u različitim krajevima prestonice, mahom u područjima gde žive šiiti, svega nekoliko dana pošto su i poslednje američke trupe napustile zemlju. Neki Iračani nisu sigurni da je vlada u stanju da osigura bezbednost.

„Moje dete spava u svom krevecu. Komadići stakla su nam pali na glavu, a njen otac ju je zagrlio i nosio u rukama. Sad je uplašena u drugoj sobi. Sve zemlje su stabilne, zašto mi nemamo bezbednost i stabilnost“?

Napadi su se dogodili dok iračka šiitska vlada pokušava da uhapsi potpredsednika Tarika al-Hašemija zbog optužbi da je kovao zaveru da ubije druge vladine zvaničnike. Međutim, Hašemi je juče odbacio optužbe kao politički motivisane od strane premijera, koji je – kako tvrdi Hašemi – želeo da učvsrti vlast posle odlaska američkih trupa ovog meseca.

Hašemi je pobegao u polu-autonomnu kurdsku oblast na severu zemlje kako bi izbegao nalog za hapšenje izdat ove nedelje. Premijer Maliki je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pozvao kurdske vlasti da predaju potpredsednika

„Federalne vlasti trebalo bi da predaju traženog pravosudnim organima u svim federalnim jedinicama. Stoga od naše brađe u Kurdistanu tražimo da preuzmu odgovornost i predaju traženu osobu u ruke pravosudnih organa. Veoma dobro su informisani o ovom slučaju, a njegovo bekstvo u drugu državu stvorilo bi probleme“.

Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da su tri Hašemijeva telohranitelja priznala da su uz njegovu podršku podmetala bombe ciljajući na zvaničnike iračke vlade i bezbednosti.

XS
SM
MD
LG