Linkovi

Irak: Pokušaj atentat na premijera


Irački premijer Nuri al Maliki
Irački premijer Nuri al Maliki

Irački premijer Nuri al-Maliki je potvrdio da je eksplozija automobila bombe prošlog ponedeljka u utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu, bila u stvari pokušaj atentata na njega. U intervjuu za agenciju „Asošijeted pres“, Maliki je rekao da preliminarni podaci ukazuju da je eksplozija trebalo da se dogodi prilikom njegovog ulaska u parlament.

Funkcioneri iračke bezbednosne službe su saopštili u petak da je bombaš nameravao da doveze vozilo puno eksploziva na parking ispred zgrade parlamenta i izazove eksploziju kada Maliki stigne. Međutim, obezbeđenje je vratilo vozača, jer nije imao dozvolu za ulazak na parking. On je potom detonirao eksploziv i ubio najmanje jednu osobu, dok je nekoliko ranjeno.

Eksplozija se dogodila u vreme povećanih strepnji u pogledu sposobnosti Bagdada da osigura bezbednost kada američke trupe do kraja meseca odu iz Iraka.

U međuvremenu, neke od poslednjih jedinica koje odlaze iz Iraka stigle su kući. Porodice i prijatelji su juče priredili doček vojnicima koji su se vratili u Fort Hud u Teksasu.

XS
SM
MD
LG