Linkovi

Odijerno: Iran finansira ekstremiste


Komandant američkih snaga u Iraku, general Rej Odijerno, kaže da Iran podstiče nestabilnost u susednom Iraku finansirajući i obučavajući šiitske ekstremističke organizacije u zemlji. General Odijerno je kao gost televizije CNN, danas rekao da Iran ne želi da Irak postane jaka demokratska zemlja i da bi više voleo da Irak ima „institucionalno slabu vladu“.

Odijerno je takođe rekao da bi Sjedinjene Države nastavile borbene operacije u Iraku jedino u slučaju „potpunog neuspeha“ iračkih bezbednosnih snaga, ali da to nije verovatno s obzirom da su one već duže vreme uspešne.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u operacijama u Basri na jugu Iraka, poginuo američki vojnik. To je prva žrtva među američkim trupama u Iraku otkako je poslednja američka borbena brigada napustila zemlju prošlog četvrtka. U zemlji je ostalo još nekoliko manjih borbenih jedinica, koje treba da odu do kraja meseca.

Do kraja 2011, u Iraku će ostati američke stabilizacione snage sa 50 hiljada vojnika. Njihov glavni zadatak će biti obuka iračkih vojnika i izvođenje operacija protiv terorista, ali će biti u potpunosti pripravne i za borbene zadatke ukoliko budu napadnute, ili ako bude potrebna pomoć iračkim snagama.

Od početka rata u martu 2003, u Iraku je poginulo više od 4400 pripadnika američkog vojnog osoblja. Iračka policija je inače sinoć u Nasiriji morala da upotrebi vodeni top da bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog nestašice električne energije. U sukobima je povređeno najmanje devet demonstranata i šest policajaca.

XS
SM
MD
LG