Linkovi

Više od 40 žrtava eksplozija u Bagdadu


Nadležni u Iraku su saopštili da je u tri eksplozije automobila-bombi, koje su uzdrmale centar Bagdada, poginula najmanje 41 osoba i ranjeno više od dve stotine.

Eksplozije su se dogodile u blizini iranske, egipatske, nemačke i španske ambasade. Policija kaže da su gotovo istovremene eksplozije bile samoubilački napadi, a da je na vreme sprečena eksplozija u četvrtom automobilu natovarenom eksplozivom. Eksplozije su uzdrmale zgrade i polupale prozore, a iznad prestonice se diže oblak dima.

Današnje eksplozije su prekinule period zatišja u prestonici posle parlamentarnih izbora 7. marta. Nadležni za bezbednost strahuju da bi situacija mogla da se pogorša s obzirom da se nastavljaju sporovi oko izbornih rezultata, a opozicione frakcije rade na formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Koordinirani napadi podsećaju na prethodne na prometnim lokacijama u kojima je od avgusta prošle godine poginulo oko 400 ljudi. Policija u Mosulu je saopštila da su u današnjem bombaškom napadu na policijsku patrolu poginule dve osobe, a da je najmanje 20 ranjeno.

Iračka policija je juče uvela zabranu kretanja u selu Bu Saifi u blizini Bagdada, u kojem su napadači odeveni u policijske uniforme u petak ubili najmanje 24 osobe.

XS
SM
MD
LG