Linkovi

Desetine žrtava u Iraku


Uništeno vozilo u eksploziji u Bagdadu

U talasu napada na pretežno šiitske ciljeve širom Iraka, poginulo je najmanje 55 ljudi, a ranjeno više od 225, tokom jednog od dana ispunjenih najsmrtonosnijim nasiljem posle odlaska američkih trupa u decembru.

Po svemu sudeći usaglašeni napadi su se dogodili u rasponu od nekoliko sati u prestonici Bagdadu – gde su prema izveštajima poginule najmanje 32 osobe – i još 11 gradova. Deset eksplozija je uzdrmalo pretežno šiitske delove Bagdada tokom jutarnjeg saobraćajnog špica, a mete napada su bile i policijske patrole, civili i svet u trgovačkim četvrtima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova okrivljuje za nasilje Islamsku državu Irak, pobunjeničku organizaciju iračkih sunita povezanu sa Al-kaidom. Međutim, još niko nije preuzeo odgovornost za napade. Eksplozije su se dogodile svega nekoliko nedelja pre planiranog godišnjeg samita Arapske lige, krajem marta u Bagdadu.

Nekoliko viših iračkih zvaničnika je reklo da je današnje nasilje verovatno organizovano s ciljem da se diplomate zaplaše i ne dođu na samit. Samit koji je planiran u Bagdadu prošle godine, otkazan je zbog haosa u regionu i zategnutih odnosa iračke većinski šiitske vlade i nekoliko sunitskih zalivskih država.

XS
SM
MD
LG