Linkovi

Napad na policijsku stanicu u Iraku


Poprište napada na policijske objekte u Ramadiju u Iraku, 15. januar, 2012.
Poprište napada na policijske objekte u Ramadiju u Iraku, 15. januar, 2012.

Iračke vlasti su saopštile da je u napadu ekstremista na kompleks policijskih objekata u Ramadiju na zapadu Iraka, poginulo najmanje 7 policajca i da je 15 osoba ranjeno. Funkcioneri su saopštili da je napad počeo jutros, eksplozijama bombi u različitim delovima grada, a da je potom napadač samoubica izazvao eksploziju pred ulazom u kompleks i omogućio ostalim napadačima da prodru unutra i stignu do krova zgrade.

Pripadnici iračkih snaga bezbednosti su se suprotstavili napadačima, ubili neke od njih i posle nekoliko sati preuzeli kontrolu nad kompleksom. U napadnutom kompleksu je smešten odred policijskih specijalaca i zatvor. Državni objekti u prestonici iračke pokrajine Anbar su proteklih godina bili česta meta ekstremističkih napada.

Ramadi je uporište sunitskih ekstremista povezanih sa Al-kaidom. Međutim, lokalne sunitske milicije su se ipak okrenule protiv Al-kaide i počele da sarađuju sa američkim trupama, što je dovelo do znatnog smanjenja nasilja u pokrajini.

U jučerašnjem samoubilačkom napadu na šiitske hodočasnike u Basri, na jugu zemlje, poginule sa najmanje 53 osobe, a ranjeno je više od 130. Visoki izaslanik Ujedinjenih nacija u Iraku, Martin Kobler, osudio je nasilje i zatražio od svih Iračana da poštuju zajedničke vrednosti i prekinu – kako je rekao – „izopačen“ krug nasilja u zemlji.

XS
SM
MD
LG