Linkovi

Iran: Suđenje američkim planinarima


Američki planinari osumnjičeni u Iranu za špijunažu

Troje američkih planinara su danas u iranskom sudu izjavili da nisu krivi po optužbi za špijunažu i ilegalni ulazak u zemlju 2009. Šejn Bauer, Džoš Fatal i Sara Šurd, uhapšeni su u blizini granice između Irana i kurdskog regiona na severu Iraka, duž koje su pešačili.

Bauer i Fatal su u iranskom zatvoru, dok je Sari Šurd dozvoljeno da se vrati u Sjedinjene Države uz kauciju od 500 hiljada dolara. Iranska državna agencija je prenela da je advokat optuženih danas predao sudu njihove izjave da nisu krivi.

Današnji pretres je održan iza zatvorenih vrata, a prisustvo je zabranjeno i posmatračima, među kojima i švajcarskoj ambasadorki Liviji Leu Agosti, koja zastupa interese Sjedinjenih Država u Iranu.

Datum nastavka suđenja nije saopšten. Iranski advokat Masud Šafi, koji zastupa troje Amerikanaca, izjavio je da mu nije bio dozvoljen kontakt sa Fatalom i Bauerom, da bi pripremio odbranu. On tvrdi da njegovi klijenti nisu napravili prekršaj, jer granica na području na kojem su uhapšeni nije obeležena. Optuženi mogu da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do tri godine, zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

XS
SM
MD
LG