Linkovi

Očekivanja pred razgovore u Istanbulu


Iransko nuklearno postrojenje

Iran tvrdi da će na ključnim pregovorima o svom nukleranom programu, zakazane sa velikim svetskim silama ovog vikenda u Istanbulu, izneti nove inicijative. Sastanak se odigrava u jeku sve većih tenzija u regionu.

Postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordo, smeštena duboko u jednoj planini 160 kilometara južno od Teherana – biće centralna tema razgovora predstojećeg vikenda. Prema medijskim izveštajima, u kojima se navode izjave diplomata, Sjedinjene Države i Evropska unija će verovatno tražiti da se ona momentalno zatvori. Dejvid Klif je stručnjak za neširenje nuklearnog naoružanja u nevladinoj organizaciji Vetrik.

Iranci su taj objekat izgradili u tajnosti, a zapad ga je otkrio u septembru 2009. Nedavno je taj objekat i suštinski oživeo, i počeo da proizvodi obogaćeni uranijum“.

Na sastanku u Istanbulu učestvuje pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kina, Rusija i Francuska – uz Nemačku i Iran.Teheran poriče optužbe Zapada da nastoji da proizvede atomsku bombu i insistira da program obogaćivanja uranijuma ima za cilj proizvodnju struje. Iran je obećao nove inicijative tokom ovih razgovora, ali nije precizirao šta bi mogao da ponudi.

Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su nove, oštrije sankcije Iranu, nedavno zabranivši i uvoz nafte iz te zemlje. Analitičari navode da Teharan može da se osloni na Kinu i Rusiju za ograničenu podršku, a Peking je pred razgovore pozvao takozvanu grupu P5+1 da zauzme „pragmatičan stav pogodan za manevrisanje“. Iransko rukovodstvo je podeljenih gledišta, ističe stručnjak za proliferaciju Dejvid Klif.

„U Iranu još nije doneta odluka da li nastoje da odmah proizvedu bombu ili žele da razviju, takozvanu „virtuelnu nuklearnu sposobnost naoružanja“, što znači da imaju sav potreban materijal i svu naučnu i tehničku ekspertizu da razviju nuklarno oružje, ukoliko u jednom trenutku u budućnosti stigne naredba da se krene s tim“.

I Sjedinjene Države i Izrael navode da u tom slučaju neće imati izbora, nego da krenu u vojni napad na Iran. Analitičar Andrea Berger, iz Kraljevskog instituta za ujedinjene službe u Londonu, kaže da postoji optimizam da će diplomatija pobediti.

„U okviru ovih pregovora, nijedna od zemalja za stolom nije iznela da je ovo kraj angažmana sa Iranom. Štaviše, raspored pregovora izgleda da implicira kako se zemlje nadaju da će biti budućih pregovora“.

Pred razgovore u Istambulu, zategnutost između Zapada i Irana raste, baš kao i obim međunarodnih sankcija Teheranu. Zapad ima sve manje strpljenja, a Vašington upozorava da ne postoji neograničeno vreme za diplomatiju i da su sve mogućnosti i dalje u u opticaju.

XS
SM
MD
LG