Linkovi

IAEA neće obići nuklearna postrojenja


Portparol Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast rekao da je cilj posete inspektora IAEA pronalaženje okvira za dijalog i saradnju Irana i agencije Ujedinjenih nacija, 21. februar 2012.

Iran je saopštio da je tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju juče doputovao u Teheran na razgovore sa iranskim zvaničnicima, a ne radi obilaska nuklearnih pogona.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast, danas je izjavio da je cilj posete pronalaženje okvira za dijalog i saradnju Irana i agencije Ujedinjenih nacija.

Iranski državni radio je juče preneo da delegacija očekuje da se sastane sa iranskim atomskim fizičarima i poseti kompleks Parčin, iransku vojnu bazu i pogon za razvoj konvencionalnog oružja u okolini Teherana. Sumnja se da na toj lokaciji postoji tajni podzemni objekat koji se koristi za iranski nuklearni program, što iranske vlasti poriču.

Takođe danas, šef iranske državne naftne kompanije, Ahmed Kalebani, rekao je da Iran nikada nije koristio naftu za političko pogađanje. On je juče zapretio da će prekinuti izvoz nafte i u ostale evropske zemlje, dan posle prekida prodaje ograničenih količina Francuskoj i Britaniji.

XS
SM
MD
LG