Linkovi

Iran poziva na mržnju prema reformistima


Ogroman broj ljudi prisustvovao je sahrani studenta Sanija Zaleha, ubijenog tokom antivladinih demonstracija u ponedeljak, u Teheranu

Iranski verski lideri pozivaju na održavanje velikog mitinga u petak, u Teheranu, radi izražavanja, kako kažu, "mržnje" prema reformistima koji su ranije ove nedelje organizovali antivladine demonstracije.

U danas objavljenom saopštenju iranski Savet za koordinaciju širenja islama poziva stanovnike Teherana da posle molitve u petak izađu na ulice i prikažu gnev zbog, kako je rečeno, "zločina pobunjeničkih lidera" i njihovih pristalica.

Konzervativni iranski zakonodavci optužuju reformističke lidere Mira Hoseina Musavija i Mehdija Kerubija za pobunu zbog organizovanja antivladinih protesta u ponedeljak, u Teheranu i drugim gradovima, u kojima je učestvovalo na hiljade ljudi. Pobuna je prestup koji se u Iranu kažnjava smrću.

Vrhovni tužilac Irana, Golam Hosein Edžei, rekao je danas da podržava zahteve da se dvojica reformističkih lidera kazne.

Jedan od lidera iranskih reformista koji su organizovali protest u ponedeljak, Mehdi Karubi, rekao je da nije uplašen pozivima konzervativnih zakonodavaca da se suoči sa smrtnom kaznom. U saopštenju objavljenom danas na njegovom sajtu, Karubi kaže da je spreman da "plati bilo koju cenu" koja bi dovela do političkih promena u Iranu.

Mir Hosein Musavi nazvao je proteste u ponedeljak "velikim dostignućem". Antivladine demonstracije su sazvane u znak solidarnosti sa nedavnim ustancima u Egiptu i Tunisu protiv autoritarnih vlastodržaca.

Demonstracije u ponedeljak bile su najveće u Iranu od 2009. godine, kada su Musavi i Karubi predvodili znatno veće proteste protiv spornih izbora na kojima je predsednik Mahmud Ahmadinedžad izabran za još jedan mandat. Ahmadinedžad je juče rekao da organizatori protesta u ponedeljak neće postići svoje ciljeve.

XS
SM
MD
LG