Linkovi

Opasne posledice iranskih pretnji


Iranski vojnik nadgleda Ormuski moreuz

Međunarodna zajednica priprema se za mogući pokušaj Teherana da zatvori važnu rutu za prevoz nafte, u odgovoru na novi embargo Evropske unije na uvoz te sirovine iz Irana. Embargo je deo šireg spektra ekonomskih sankcija čiji cilj da se iranske vlasti primoraju da budu otvorenije u pogledu nuklearnog programa zemlje.

Gotovo petina svetske nafte prevozi se kroz Ormuski moreuz, uglavnom do azijskih i evropskih zemalja. Lućan Puljarezi, iz Fondacije za istraživanje energetske politike, kaže da bi pokušaj da se blokira ta ruta napravio pometnju na tržištima nafte.

"Ukoliko bi Iran preduzeo bilo kakvu akciju na zatvaranju Ormuskog moreuza, verovatno bi došlo do početnog rasta cena nafte za, ko zna, 40, 50, 60 dolara po barelu”.

Uz sve veću potražnju u Kini i drugim zemljama u ekspanziji, ozbiljnost situacije i dugotrajnost većih cena goriva uglavnom bi zavisili od toga koliko bi moreuz bio zatvoren i da li bi druge zemlje koje proizvode naftu bile spremne da zadovolje potražnju.

"Suštinski problem je što smo deo izuzetno integrisanog svetskog tržišta nafte, zbog čega poremećaj u bilo kom delu sveta utiče na sve."

Najnovija runda evropskih sankcija obuhvate i zamrzavanje iranske imovine i zabranu uvoza nafte iz te zemlje u Evropu. Iranski zakonodavci su, reagujući na odluku EU, početkom nedelje ponovo zapretili da će zatvoriti stratešku rutu. Mnogi zapadni analitičari veruju da Iran nema stvarnu nameru da to uradi. Puljarezi međutim nije siguran. Nafta čini 80 odsto iranskog stranog prihoda - oko 2 miliona barela dnevno.

"Jednom kada se zatvori Ormuski moreuz, a zatim i preduzme akcija da se otvori, ne zna se šta bi Iranci mogli da urade. Mogli bi da preduzmu veliki broj neočekivanih akcija, što bi znatno pogoršalo situaciju na Bliskom Istoku."

Vašington upozorava da neće dozvoliti Teheranu da zatvori moreuz. Sama pretnja blokade je međutim dovela do najvećih cena goriva u poslednjih godinu dana.

"Imam osećaj kao da bacam novac svaki put”

"Jednog dana cene su razumne, a drugog nečuvene”.

Puljarezi ističe da nestabilnost u velikom broju najvećih svetskih proizvođača nafte doprinosi ekonomskoj nesigurnosti za potrošače, te da bi mogla da poremeti već usporeni globalni oporavak. To, kako smatra, ističe potrebu za povećanjem domaće proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG