Linkovi

Iran kritikuje Saudijsku Arabiju


Ekonomija u Iranu trpi zbog sankcija
Ekonomija u Iranu trpi zbog sankcija

Iran je kritikovao Saudijsku Arabiju zbog saopštenja da bi mogla da poveća izvoz svoje nafte ukoliko zapadne sankcije dovedu do ukidanja izvoza iz Irana.

Ministar inostranih poslova Irana, Ali Akbar Salehi, danas je u intervjuu za TV kanal na arapskom jeziku Al-Alam rekao da takvi signali „nisu prijateljski“.

On je time odgovorio na izjavu saudijskog ministra za naftu Alija Al-Naimija da bi Saudijska Arabija „lako“ mogla da poveća proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno u odgovor na „vanredne situacije širom sveta.“

Kasnije ovog meseca, Evropska unija trebalo bi da diskutuje o mogućem embargu na uvoz nafte iz Irana u okviru jačanja pritiska na Teheran zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

Iranski predstavnik u Organizaciji zemalja izvoznica nafte rekao je da bi takav embargo značio „ekonomsko samoubistvo“ za Evropsku uniju.

Zapadne diplomate izrazile su zabrinutost kada je Iran objavio da obogaćivanje uranijuma podiže na sledeći stepen, ukazavši da to predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih nacija u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

XS
SM
MD
LG