Linkovi

Komisija o poštovanju sporazuma sa Iranom


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

U okviru međunarodnog sporazuma o iranskom nukearnom programu, danas je održan prvi sastanak Zajedničke komisije koja bi trebalo da nadzire kako obe strane poštuju svoj deo obaveza iz dogovora.

Sastanak, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Irana i grupe koja obuhvata Sjedinjene Države, Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju, Nemačku i Evropsku uniju, održan je u Beču, dan nakon što su obe strane preduzele prve zvanične korake u primeni sporazuma. Iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči je posle susreta rekao da se nada da će sledeći veliki korak – implementacija - biti preduzet do 31.decembra.

Komisija bi trebalo da se sastaje četiri puta godišnje i raspravlja o pitanjima poput nacrta za transformciju nuklearnog reaktora u Araku, projekata u objektu Fordou, te bilo kojih problema u vezi sa ukidanjem sankcija. Eventualna kršenja sporazuma prvo se prijavljuju komisiju, u okviru koje će biti pokušano da se pronađe rešenje.

Predsednik Barak Obama rekao je juče da je naložio svojoj vladi da počne priprema za ukidanje sankcija Iranu dok su Iranci počeli da rade na ispunjavanju svojih obaveza odnosno uklanjanju hiljada centrifuga i jezgra iz reaktora u Araku, te drastičnom smanjenju zaliha uranijuma. Evropska unija takođe je usvojila zakonodavni okvir kojim se članicama dozvoljava da počnu da razmatraju ukidanje sankcija.

XS
SM
MD
LG