Linkovi

UN i Iran postigli sporazum o saradnji


Šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi i šef Medjunarodne agencije za atomsku enregiju Jukija Amano, Teheran, 11. novembar, 2013.
Šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi i šef Medjunarodne agencije za atomsku enregiju Jukija Amano, Teheran, 11. novembar, 2013.

Medjunarodna agencija je već dve godine fokusirana na postizanje sporazuma sa Iranom koji bi omogućio veći pristup dokumentima, osoblju i objektima vezanim za nuklearni program

Ujedinjene nacije i Iran su se složili da saradjuju na rešavanju preostalih pitanja koja se tiču nuklearnog programa Teherana, dok američki državni sekretar Džon Keri ukazuje da kritičari zasebnog nastojanja da se ograniče iranske nuklearne aktivnosti moraju da dopuste da se ovi pregovori odvijaju svojim tokom.

Današnji razgovori izmedju šefa Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukije Amana i iranskog vodećeg nuklearnog pregovarača Alija Akbara Salehija doveli su do dogovora koji će omogućiti proširivanje inspekcija svetske orgnaizacije, koje će obuhvatiti jedan reaktor sa teškom vodom i jedan rudnik uranijuma.

Medjunarodna agencija je već dve godine fokusirana na postizanje sporazuma sa Iranom koji bi omogućio veći pristup dokumentima, osoblju i objektima vezanim za nuklearni program.

U medjuvremenu, Keri je danas tokom posete Abu Dabiju rekao da kritičari pregovora, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, moraju da shvate da svetske sile još nisu postigle bilo kakav sporazum u razgovorima sa Iranom.

On je ukazao da su SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka ujedinjeni oko plana koji su u subotu u Ženevi prezentirali iranskim pregovaračima, ali da Iran u tom trenutku nije mogao da ga prihvati.
XS
SM
MD
LG