Linkovi

Manje šanse za diplomatsko rešenje za Iran


Manje šanse za diplomatsko rešenje za Iran
Manje šanse za diplomatsko rešenje za Iran

Predsednik Obama je nedavno upozorio da se izgledi za diplomatsko rešenje spora oko iranskog nuklearnog programa smanjuju. No, Iran ispoljava interes za obnavljanje pregovora sa međunarodnom zajednicom i bližu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Predsednik Obama i britanski premijer Dejvid Kameron izjavili su prilikom nedavnog susreta u Beloj kući da neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje. Američki predsednik je dodao da se Teheran suočava sa donošenjem bitne odluke.

Teheran mora da shvati da ne može da izbegne ili zaobidje odluku pred kojom se nalazi: ili će ispuniti svoje međunarodne obaveze ili se suočiti sa posledicama.“

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu, kao i da ne odustaje od svojih prava time što se vraća razgovorima sa pet članica Saveta bezbednosti UN i Nemačkom, grupom poznatom kao 5 plus 1.

Predsednik Obama je naglasio Iran treba ozbiljno da shvati ovu priliku.

„Mislim da bi trebalo da shvate da su, pošto je međunarodna zajednica uvela tolike sankcije i odlučila da iskoristi tolike opcije kako bi privolela Iran da promeni kurs, šanse za postizanje diplomatskog rešenja sve smanje.“

Embargo na izvoz iranske nafte kao i sankcije iranskim bankama nanose štetu privredi Irana. Malu Inosent, analitičarka u Institutu Kejto tvrdi da je Iran zbog tih mera i i prihvatio da razgovora.

Vrednost iranskog rijala je od decembra naglo opala. Povećao se broj nezaposlenih, kao i stopa inflacije. Oni smatraju da je Iran time bio prinuđen da se vrati pegovaračkom stolu.“

Slabi izborni rezultati predsednika Ahmedinedžada podstakli su domaće političke podele u pogledu iranskih nuklearnih ambicija.

Vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei je naglasio da je spreman na angažovanje sa grupom 5 plus jedan kao i da dozvoli pristup iranskom nuklearnom programu.“

Naglašena zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Teherana pojavila se dok Iran nastavlja da naoružava grupu Hezbolah u Iranu i pruža podršku sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

Rut Vedžvud, profesorka na Univerzitetu Džons Hopkins, kaže da povratak pregovorima ne znači da će Teheran umanjiti svoje ambicije da ojača uticaj u regionu.

Iran želi da dominira u regionu. Oni očigledno vode glavnu reč u Iraku.“

Obamina administracija, inače, negira izveštaje ruskih medija da je Vašington zatražio od Moskve da upozori Teheran da su pregovori, kako je rečeno, poslednja šansa za mirno rešenje nuklearnog spora. Američki zvaničnici žele opipljive rezultate, a ne razgovore pod čijim plaštom Iran namerava da nastavi svoje nuklearne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG