Linkovi

Iran suočen sa novim sankcijama


Kontrolni centar iranskog nuklearnog postrojenja nedaleko od Isfahana

Velika Britanija, Francuska i Nemačka kažu da se Iran suočava sa novim sankcijama ukoliko odbije da sarađuje sa ekspertima Ujedinjenih nacija, koji tvrde da imaju "kredibilne" dokaze da Teheran pokušava da naparavi nuklearno oružje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju ((IAEA)) objavila je izveštaj u kojem se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog informacija koje nagopveštavaju da Iran radi na stvaranju nuklearnog oružja, uključujući i "testiranje komponenata". Izveštaj agencije predstavlja do sada najsnažnije i najdetaljnije optužbe o vojnoj primeni iranskog nukearnog programa.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad poručio je na današnjem mitingu, koji je uživo prenosila državna televizija, da njegova zemlja ni za "trunku" neće odstupiti od svog nuklearnog puta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je saopštenje u kome poziva međunarodnu zajednicu da zaustavi ono što je nazvao iranskim nastojanjima da razvije nuklearno oružje, za koje kaže da ugrožava mir u svetu i na Bliskom istoku. Rusija je objavila da neće podržati novi krug sankcija.

XS
SM
MD
LG