Linkovi

Osude iranske zabrane


Osude iranske zabrane

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje osudile su odluku Teherana da zabrani nuklearnim inspektorima UN da udju u Iran kao pokušaj da se zastraši nuklearna agencija Ujedinjenih nacija.

Američki izaslanik Glin Dajvis danas je rekao odboru Medjunarodne agencije za atomsku energiju da bi trebalo da razmotri neku akciju protiv Teherana zbog zabrane inspektorima da udju u zemlju. On je istakao da zabranjivanje dolaska inspektorima zbog toga što „izveštavaju istinito“ predstavlja slučaj bez presedana.

Britanija, Francuska i Nemačka su u međuvremenu podnele zajedničko saopštenje, u kojem se navodi da je Iran namerno pokušao da spreči Medjunarodnu agenciju da sprovodi svoj mandat.

U junu, Iran je zabranio dvojici inspektora agencije da udju u zemlju pošto su, kako Teheran tvrdi, podneli 'lažne izveštaje' o nuklearnim objektima u toj zemlji.

Ranije ove nedelje, direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukia Amano, rekao je da su primedbe Irana osujetile proces inspekcija i sprečile verifikaciju tvrdnji Teherana da nuklearne aktivnosti Irana imaju mirnodopsku svrhu. Šef iranske nuklearne agencije, Ali Akbar Salehi, izajvio je da su Amanovi komentari opasni i da su velika greška.

XS
SM
MD
LG