Linkovi

Iran: Imamo pravo da biramo inspektore UN


Šef iranske nuklearne agencije istakao je da njegova zemlja ima pravo da bira inspektore koji prate aktivnost u nuklearnim objektima u toj zemlji.

Teheranska novinska agencija ISNA navela je danas izjavu Alija Akbara Salehija da je Iran odbacio dvojicu inspektora Ujedinjenih nacija, za koje kaže da su podneli lažni izveštaj Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, poznatoj kao IAEA.

Nezavisno od toga iranski državni mediji navode da je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, Ramin Mehmanparast, opisao današnji izveštaj Medjunarodne agencije kao politički motivisan.

U pomenutom izveštaju ta agencija navodi da "više puta ponovljene" primedbe Irana na imenovanje njenog osoblja remeti njen rad. IAEA je takodje saopštila da je tokom protekle dve godine Iran odbio da odgovori na pitanja o mogućim neprijavljenim nuklearnim aktivnostima, uključujući ona vezana za razvoj nuklearnih bojevih glava za jednu raketu.

Medjutim, IAEA je odbacila tvrdnje Teherana da su dvojica inspektora podnela lažne izveštaje.

U Vašingtonu, predstavnik Bele kuće je rekao da je izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju "zabrinjavajuć" i da pokazuje da Iran još uvek nastoji da razvije nuklearno oružje.

U izveštaju se takođe ukazuje da postrojenja u kojima je inspektorima dopušten pristup, sporo ali neprekidno proizvode nisko obogaćeni uranijum. Medjunarodna agencija je saopštila da je Iran u proteklih nekoliko godina proizveo oko 2,8 tona nisko obogaćenog nuklearnog materijala u svom vodećem objektu u Natancu, što predstavlja 15-oprocentno povećanje zaliha te zemlje od maja i dovoljno za približno dve bombe.

XS
SM
MD
LG