Linkovi

Gejts "razočaran" zbog turskog glasa protiv sankcija


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da bi Iran mogao da poseduje materijal za proizvodnju nuklearnog oružja u roku od jedne do tri godine.

Gejts je dodao da je takva prognoza zasnovana na obaveštajnim procenama i istakao da u njih nije uračunato vreme koje će Iranu biti potrebno da razvije oružje i način upotrebe oružja. Gejts je to rekao posle sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

On je takodje naveo da je razočaran što je Turska u Savetu bezbednosti UN glasala protiv novih sankcija Iranu, ali je dodao da je dugogodišnje savezništvo Turske i SAD "i dalje snažno."

Istovremeno, predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, kritikovao je velike nuklearne sile, jer zadržavaju tehnologiju samo za sebe.

Iranski lider izjavio je to prilikom svoje posete iranskom paviljonu na Svetskoj izložbi u Šangaju. Ahmadinedžad je rekao da nije pravedno što svetske nuklearne sile koriste nuklearno oružje kako bi sprečile ostale zemlje da razviju tehnologiju za mirnodopsku upotrebu.

Oni koji poseduju nuklearne bombe ne dozvoljavaju drugim zemljama ni da koriste mirnodopski nuklearnu energiju. Oni lažu i optužuju druge da će je, ako proizvode nuklearnu energiju, možda upotrebiti za proizvodnju oružja“, poručio je Ahmadinedžad i dodao da neke od tih zemalja ne samo što imaju razarajuće nuklerno oružje, već su ga takođe iskoristile protiv drugih zemalja, čime su počinile zločin, ali da ipak, pod izgovorom sprečavanja krijumčarenja, onemogućavaju mirnodopske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG