Linkovi

Iran preispituje odnose sa IAEA


Iran je saopštio da preispituje odnose sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uveo nove sankcije protiv te zemlje zbog kontroverznog nuklearnog programa.

Članovi Odbora za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, kako prenose novinske agencije, saopštili su da će zakonodavci uskoro početi da rade na mogućoj reviziji odnosa sa međunarodnom agencijom.

Zvaničnici Evropske unije danas su pak najavili da bi mogli da preduzmu dodatne mjere protiv Teherana, uz one koje se predviđene novim sankcijama.

Rusko ministarstvo inostranih poslova u međuvremenu je saopštilo da nove sankcije protiv Irana neće uticati na planove Moskve da isporuči rakete zemlja-vazduh „S-300“ toj zemlji. Portparol ministarstva Andrej Nesterenko rekao je da se rezolucija svjetske organizacije, koja je usvojena juče, ne odnosi na protiv-vazdušne sisteme, izuzev ručnih bacača raketa.

Ruska novinska agencija Interfaks prethodno je citirala neimenovanog zvaničnika ruske agencije za nadzor prodaje oružja, koji je kazao da će Rusija, zbog novih sankcija, zamrznuti ugovor za prodaju raketnog sistema Teheranu. Te navode je međutim demantovao drugi zvaničnik agencije Mihail Dmitrivev koji je, kako prenose ruski mediji, naglasio da će se nastaviti rad na ugovoru, potpisanom 2007 godine.

XS
SM
MD
LG