Linkovi

Svetske sile kritikuju Iran


Iranska nuklearna elektrana u blizini Araka (arhivski snimak)

Svetske sile kritkovale su Iran na današnjem sastanku u Beču, posvećenom razmatranju globalnih nuklearnih pitanja, zbog ovonedeljnih poteza kojima bi mogao da se ubrza kapacitet te zemlje za proizvodnju nuklearnog goriva.

Britanija, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i SAD izrazile su zabrinutost u zajedničkom saopštenju, posle sastanka 35-članog upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Kako se navodi, direktor Međunarodne agencije Jukija Amano uputio je poruku iranskoj Organizaciji za atomsku energiju izražavajući zabrinutost zbog moguće “vojne dimenzije” iranskog kontroverznog nuklearnog programa.Teheran ističe da su njegove nuklearne ambicije – mirnodopske prirode.

Američki ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Glin Dejvis rekao je da je iranski potez “najnoviji drski primer iranskog sve većeg odbijanja da se povinuje međunarodnim zahtevima”. Šef iranske agencije za nuklearnu energiju u sredu je najavio da će Iran premestiti proizvodnju visoko-obogaćenog uranijuma na novu lokaciju, i ujedno utrostručiti kapacitete za proizvodnju nuklearnog goriva.

XS
SM
MD
LG