Linkovi

Iran poziva SAD i Rusiju da prihvate sporazum


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je Sjedinjene Države i Rusiju da prihvate sporazum o razmeni nuklearnog goriva, upozorivši da će to biti poslednja šansa da se reši nuklearni spor.

U govoru koji je danas prenela iranska televizija Ahmadinedžad je rekao da taj predlog predstavlja "istorijsku priliku“ za američkog predsednika Obamu.

Američka vlada je odbacila predlog kojim se predviđa prenos dela niskoobogaćenog iranskog uranijuma u Tursku u zamenu za visokoobogaćeno gorivo za istraživački medicinski reaktor u Teheranu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton nazvala je to "providnom taktikom“ Irana da izbegne sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ahmadinedžad je takodje kritikovao Rusiju zbog podrške sankcijama Saveta bezbednosti, optuživši Moskvu da je popustila pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Najviši ruski savetnik za spoljnu politiku, Sergej Prihodko, osudio je, kako se izrazio, iransku "političku demagogiju“ i rekao da Rusija uvek deluje u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima.

XS
SM
MD
LG