Linkovi

Postignut sporazum o iranskom nuklearnom programu


Prema sporazumu postignutom sa Turskom i Brazilom, Iran bi trebalo da preda više od 1200 kilograma niskoobogaćenog uranijuma Turskoj, u zamenu za obogaćeno nuklearno gorivo pogodno za korišćenje u iranskom reaktoru za medicinska istraživanja. U februaru, Međunarodna agencija za atomsku energiju je proračunala da Iran ima zalihu od 2065 kilograma niskoobogaćenog uranijuma.

Trenutno nije poznato gde bi bilo obavljeno dalje obogaćivanje iranskog uranijuma. Šef iranske diplomatije, Manučer Motaki, saopštio je danas u Teheranu da će informaciju o postignutom dogovoru uputiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju do kraja ove nedelje.

“Detalji o razmeni biće opisani putem pisanog sporazuma i odgovarajućeg aranžmana između Irana i grupe u Beču, koji su obećali da će obezbediti 120 kilograma goriva potrebnog za nuklearni reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu,” rekao je Motaki.

Ukoliko sporazum bude sprovoden, to bi moglo da smanji pritisak za uvođenje četvrte runde sankcija Ujedinjenih nacija Iranu. SAD i druge zemlje su zabrinute da Iran nastoji da razvije nuklearno oružje, za čiju proizvodnju je potreban visokoobogaćen uranijum. Iran to poriče, ističući da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Okvir postignutog dogovora sličan je prošlogodišnjem predlogu Međunarodne agencije za atomsku energiju, osim što su u tom predlogu Rusija i Francuska imenovane kao zemlje koje je trebalo da obezbede pomenutu razmenu i obogaćivanje iranskog uranijuma.

Međunarodne sile se nadaju da bi iznošenjem uranijuma iz Irana dobile dovoljno vremena da privole Teheran da dozvoli punu inspekciju svog nuklearnog programa od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran je u početku pristao na takav sporazum, ali je mesecima posle toga izražavao razne stepene predanosti dogovoru, predlažući alternativne opcije, uključujući obavljanje razmene nuklearnog materijala u samom Iranu.

Iran smatra Tursku i Brazil za prihvatljivije partnere delimično zbog toga što su se protivili zavođenju dodatnih sankcija. Najnoviji sporazum omogućava Iranu da odlučuje u koju zemlju će njegov uranijum biti izvezen.

XS
SM
MD
LG