Linkovi

Brazil posreduje u nuklearnim pregovorima sa Teheranom

  • Vesti Amerike

Brazilski lider Luiš Injasio Lula da Silva sastaje se sa iranskim liderima pokušavajući da pronađe kompromisno rešenje međunarodnog spora u vezi sa nuklearnim programom Teherana. Da Silva je u Teheranu razgovarao sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, a treba da se sastane i sa vrhovnim ajatolom, Alijem Hameneijem.

Brazilski lider se nada da će uspeti da pridobije Iran da prihvati zamenu nuklearnog goriva i izbegne četvrti krug sankcija Ujedinjenih nacija. Najviši funkcioneri Sjedinjenih Država i Rusije kažu da brazilski pokušaj predstavlja iransku „poslednju priliku“ da izbegne dodatne sankcije.

Sporazumom, koji je Teheran svojevremeno odbacio, predviđa se da Iran svoj niskoobogaćeni uranijum šalje u inostranstvo, gde će se on preraditi u visokoobogaćeni uranijum, koji će služiti kao gorivo za reaktor za medicinska istraživanja.

Neposredno pre dolaska Da Silve u Teheran, portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast je izjavio da su uslovi možda povoljni za nuklearni sporazum Teheran i Zapada. Brazil i Turska, članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokušavaju da pomognu Iranu da mimoiđe sankcije.

XS
SM
MD
LG