Linkovi

Klinton: Iran "zna adresu" medjunarodne agencije

  • Vesti Amerike

Šef brazilske diplomatije Selso Amorim u toku posete Teheranu izrazio podršku razvoju nuklearne energije "u civilne svrhe".

Američka državna sekretarka HIlari Klinton ocenila je da Iran treba da se obrati Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju sa svojim primedbama, umesto što pokušava da promeni stav javnosti u pogledu svog nuklearnog programa.

Klinton je izjavila da Iran „zna adresu medjunarodne agencije“ i treba da razgovara sa njenim predstavnicima, i odgovori na ponudu u vezi sa dogovorom oko nuklearnog goriva. Ona je poručila da SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka intenzivno rade na planu koji će „jasno predočiti Teheranu posledice prkošenja medjunarodnoj zajednici.“ Ona je istakla da se radi na tome da dogovor o sankcijama Iranu bude postignut do sredine juna.

Nešto ranije, iranski ministar spoljnih poslova Manučer Motaki, koji se u Teheranu sastao sa svojim brazilskim kolegom, Celsom Amorimom, izrazio je optimizam da će se Iran i medjunarodna zajednica uskoro dogovoriti o sporazumu koji predvidja da Iran svoj obogaćeni uranijum šalje u drugu zemlju, gde će biti pretvoren u gorivo za reaktor za medicinska istraživanja, i vraćen Teheranu.

Amorim je istakao da Iran i medjunarodna zajednica treba da pokažu „fleksibilnost“ u vezi sa tim dogovorom. Šef brazilske diplomatije ocenio je da je moguća obnova sporazuma o razmeni nuklearnog goriva, kome su prošle godine posredovale Ujedinjene nacije, ali da Iran moga da pruži garancije da njegov nuklearni program nije razvijen u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG