Linkovi

Konstruktivni pregovori sa Iranom


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i iranski pregovorač za nuklearna pitanja Said Džalili

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton kazala je da je najnovija runda pregovora Irana i svjetskih sila bila konstruktivna i da su se dvije strane saglasile da se ponovo sastanu u Iraku.

Ešton je, nakon završetka razgovora Irana i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Njemačke u Istanbulu, dodala da će naredni pregovori biti održani 23. maja u Bagdadu.

Danas su održani prvi direktni razgovori o iranskom kontroverznom nuklearnom programu nakon više od godinu. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili, kako prenosi agencija Rojters, kazao je da je bilo pojedinih razlika u stavovima, ali i saglasnosti u pogledu važnih pitanja.

Dopisnik Glasa Amerike iz Turske prenosi da je Iran takođe održao bilateralne razgovora sa Kinom, Rusijom i Turskom, ali da je odbio sastanak sa Sjedinjenim Državama. Portparol visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, Majkl Men, prethodno je kazao da svjetske sile vjeruju da je Iran ozbiljan u pogledu učešća u sadržajnim razgovorima.

Sastanak je održan u svijetlu pojačanih tenzija između Teherana i velikog broja zapadnih zemalja u pogledu budućnosti iranskog nuklearnog programa.

Iran tvrdi da je riječ o mirnodopskim nuklearnim ambicijama, ali se suočava sa oštrim sankcijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Država, koji su zabrinuti da ta zemlja pokušava da razvije nuklearno oružje.

Članice grupe P 5+1, čiji predstavnici su dans razgovarali sa iranskim zvaničnicima, su Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i Njemačka.

XS
SM
MD
LG