Linkovi

Medvedev ne očekuje dogovor o nametanju sankcija Iranu

  • Vesti Amerike

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev kaže da predlog američkih zakonodavaca za uvođenje sankcija iranskom energetskom sektoru verovatno neće dobiti širu međunarodnu podršku.

U danas emitovanom intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC, Medvedev je rekao da ne veruje da će se postići međunarodni konsenzus u prilog dodatnih sankcija Iranu.

Rusija ima znatne investicije u iranskom energetskom sektoru, ali se Medevdev pridružio nastojanjima koja predvodi Vašington, da se Iranu uvedu dodatne sankcije zbog toga što Teheran odbacuje međunarodne zahteve da suspenduje osetljivu nuklearnu delatnost.

Vašington i njegovi saveznici optužuju Iran da želi da razvije nuklearna oružja, što Teheran demantuje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da svetske sile ubrzo moraju da donesu odluku o uvođenju četvrtog kruga sankcija Ujedinjenih nacija Iranu, istakavši da više „nema vremena za odlaganje“. Neimenovani nemački zvaničnik je izjavio da je april „odlučna etapa“ međunarodnih dogovora o dodatnim sankcijama Iranu.

Medvedev je u intervjuu rekao da ne zna da li Teheran pokušava da napravi nuklearna oružja, ali da veruje da iranski nuklearni program „nije transparentan“ i da bi ga trebalo „pomno nagledati“.

Ruski predsednik je takođe kritikovao iransko odbijanje predloga koji su podržale Ujedinjene nacije, da svoj nisko obogaćeni uranijum šalje u Rusiju, Francusku i Tursku na dalju preradu.

XS
SM
MD
LG