Linkovi

Obama: Sankcije Iranu ne garantuju pozitivan ishod

  • Vesti Amerike

Predsednik Barak Obama izjavio je da nema garancija da će novi krug sankcija Ujedinjenih nacija protiv Irana ubediti tu zemlju da obustavi osetljive nuklearne aktivnosti.

Međutim, Obama je takođe rekao da će, uz "uporan i neprekidan" međunarodni pritisak, Iran možda na kraju shvatiti da nastojanje da stekne nuklearno naoružanje nije vredno cene. U intervjuu za TV mrežu ABC, Obama je rekao da "iranski režim nije glup" i da sa pažnjom posmatra šta se događa na međunarodnoj sceni. Američki predsednik je intervju dao u Pragu, pre nego što je okončao kratku posetu Češkoj Republici tokom koje je potpisao novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

U medjuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je, prkoseći medjunarodnim pritiscima, u petak pustio u rad nove gasne centrifuge za obogaćivanje uranijuma domaće proizvodnje. Ahmadinedžad je tom prilikom rekao da će Iran u odgovor na pritiske na njegov nuklearni program pružati još veći otpor.

Diplomate šest svetskih sila - Britanije, Francuske, Rusije, Kine, Sjedinjenih Država i Nemačke - okupile su se u četvrtak u Njujorku radi razgovora o novoj fazi sankcija Iranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti. Ta grupa zemalja nastoji da se dogovori oko nacrta rezolucije o četvrtom krugu sankcija Ujedinjenih nacija. Tokom jučerašnje tročasovne diskusije nisu donete nikakve odluke, pa će se razgovori nastaviti.

XS
SM
MD
LG