Linkovi

Ahmadinedžad kritikuje novu američku nuklearnu strategiju

  • Vesti Amerike

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad oštro je kritikovao novi nuklearni plan predsednika Obame. Ahmadinedžad je rekao da Obama ne može da učini apsolutno ništa u vezi sa iranskim nuklearnim aktivnostima, dodajući da nova američka nuklearna strategija pokazuje da Obama nema iskustvo kao lider.

Prema juče objavljenoj novoj američkoj nuklearnoj strategiji, Sjedinjene Države neće upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje lišene nuklearnog oružja, sa izuzetkom Irana i Severne Koreje.

Sjedinjene Države i druge svetske sile veruju da Iran poseduje tajni program za izgradnju nuklearnog oružja, što Teheran poriče. Sjedinjene Države se takođe zalažu za zavođenje novih, pooštrenih sankcija UN-a protiv Irana, da bi se Teheran privoleo na odustajanje od osteljivih nuklearnih aktivnosti.

Ranije danas, iranski ministar inostranih poslova Manučer Montaki rekao je da se njegova vlada i dalje nada uspehu u postizanju sporazuma, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, o obezbeđivanju nuklearnog goriva za iranski reaktor.

Iran za sada odbija da prihvati uslove sporazuma prema kojem bi većina iranskog obogaćenog uranijuma bila izvezena u Rusiju i Francusku, gde bi se preradio u gorivo pogodno za medicinski nuklearni reaktor u Teheranu. Plan je napravljen tako da onemogući Iranu da obogaćeno nuklearno gorivo upotrebi u vojne svrhe. Pregovorima posreduje Međunarodna agencija za atomsku energiju. 

XS
SM
MD
LG