Linkovi

Iran želi razgovore sa UN-om


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, u istraživačkom reaktoru u Teheranu
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, u istraživačkom reaktoru u Teheranu

Dok medjunarodna tenzija oko nuklearnog programa Irana raste Teheran je danas ponovio tvrdnje da želi razgovore sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

„Optimistični smo“ rekao je irački ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi, „da će predstojeći sastanak izmedju visoke delegacije UN-a i iranske strane ići, nadamo se, u pravom smeru.“

U medjuvremenu, Medjunarodna agencija za atomsku energiju prošle nedelje je saopštila da ima „velike razlike u stavu“ i „velike zabrinutosti“ sa Iranom oko nuklearnog programa i mogućeg razvoja nukleranog oružja.

Inspektori UN-a su saopštili da poseta Teheranu, sa ciljem obilaska ključnih nuklearnih objekata i naučnika, nije uspela.

Iran, koji tvrdi da su njegove nuklearne ambicije miroljubive, više puta je nagoveštavao da je spreman za medjunarodni dijalog, ali je uvek postavljao uslove na moguće razgovore.

Izrael i zapadne sile sumnjiče Iran da tajno nastoji da razvije nuklearno oružje pod plaštom civilnog energetskog programa, što je optužba koju Teheran demantuje.

XS
SM
MD
LG