Linkovi

Obilazak iranskih nuklearnih postrojenja


Iransko nuklearno postrojenje Jonhap
Iransko nuklearno postrojenje Jonhap

Nekoliko međunarodnih izaslanika sprema se da obiđe iranska nuklearna postrojenja, ali su vodeće svetske sile odbacile poziv Teherana da učestvuju u tome.

Diplomate navode da Kina, Rusija i Evropska unija ne učestvuju u današnjem i sutrašnjem obilasku, dok Sjedinjene Države nisu ni pozvane.

Evropska Unija je odbacila poziv uz objašnjenje da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju ti koji bi trebalo da imaju pristup iranskim nuklearnim objektima. Vlasti navode da je bar pet zemalja – Alžir, Kuba, Egipat Sirija i Venecuela - prihvatilo poziv.

Neobični poziv Irana pada pred novu rundu razgovora o njegovom nuklearnom programu u Turskoj, naredne nedelje, kada će se u Istanbulu sa predstavnicima Teherana sastati izaslanici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Država i Nemačke.

Zapadne sile smatraju da Iran želi da upotrebi obogaćeni uranijum za proizvodnju nuklearne bombe, dok Teheran demantuje tu optužbu insistirajući da program ima mirnodopsku svrhu da proizvede nuklearnu energiju.

XS
SM
MD
LG